Четвер, 02.05.2024, 15:55
Смородинський навчально-виховний комплекс
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Форма входу
Головна » 2016 » Грудень » 15 » В.Шелестюк. Ми памятаємо!
09:33
В.Шелестюк. Ми памятаємо!

            Чомусь так часто  трапляється, що  визнання  приходить до людини тоді, коли вона  залишає  цей світ.  Так сталося  із Володимиром Шелестюком, корінним  тростянчанином, який  писав вірші і мріяв про видання своєї  поетичної збірки.  Уже  й  надрукував на друкарській машинці поезії та  упорядкував за тематикою  і  передав  нашому славетному поету-пісняру Леоніду Татаренку, який пообіцяв видати    у Києві. Та доля розпорядилась по іншому -  перші вірші були надруковані  у книзі «Нескучанські джерела» лише   після  його смерті.  А поет-пісняр, який обіцяв  надрукувати вірші В.Шелестюка , так і не виконав  обіцянки, та й  передані йому твори не повернув.  Тож  довелося багато попрацювати  Олегу Шелесту, щоб  віднайти й зібрати всі вірші свого товариша  та видати збірку  «Запах землі.»

          7 грудня 2016 року у районній бібліотеці відбулась зустріч учасників поетичного клубу «Ліра», на якій ушанували пам'ять  Володимира Шелестюка. Учасники заходу – поети Тростянеччини, які залюблені в мистецтво слова,  палко люблять свою землю,  і  ці їх  щирі почуття  виливаються поетичними  рядочками  в ніжних, задушевних  віршах.            На зустріч були запрошені учні 5-6 класів  Смородинського  НВК разом із учителем Куделею Н.О.                 Працівники бібліотеки розпочали захід із розповіді біографічних фактів поета.  До декламування поетичних творів  про шкільні роки,  про Тростянеччину долучились  учні: Пояркова Анастасія, Кравченко Юлія, Сєнчєнко Анастасія, Косова Діана, Міщенко Ірина. 

            Володимир Шелестюк  був членом спілки  письменників України, працював  редактором газети «Ленінським шляхом», хоча спочатку закінчив  Тростянецьке фзу й працював токарем на цукровому заводі.  Присутній на зустрічі Олег Шелест, поет і краєзнавець, розповів про  перше знайомство із В. Шелестюком, про те , як вони стали друзями, як співпрацювали.  Олег Григорович розповів, що В. Шелестюк  пережив воєнні роки й тому  багато віршів присвятив темі війни.  Саме він написав відому поезію  про визволителя Тростянця  танкіста Гришина, який першим  увірвався  на своєму танку до міста й розпочав бій з німцями. За розповіддю О.Шелеста, цей вірш був написаний за одну ніч на прохання  самого ж О. Шелеста.  Особливе місце у поетичній творчості  В. Шелестюка займають вірші про кохання.   Олег Григорович прочитав вірш  «19 мая», який  Володимир  присвятив  коханій  Лідії Горбуновій, жінці, яку він палко кохав і мріяв бути разом з нею, та  їх життєві дороги розійшлись.  У 2012 році  вперше видано збірку віршів В. Шелестюка «Запах землі» за сприяння братів  Олега та Володимира Шелестів. Завдяки цим людям були віднайдені усі напрацювання поета . Довелось попрацювати і в архівах, де зберігались видання тих газет, у яких друкував свої вірші В. Шелестюк, і  перечитати усі нотатки, що зберігались у дружини Наталії. Завдяки  невтомній праці братів Шелестів  ми маємо змогу  ознайомитись із творчою спадщиною нашого земляка.     

             Учасники поетичного клубу «Ліра » згадували  Володимира Шелестюка  добрим словом.  Олег Павлович Торяник   розповів, що Володимир був  веселою людиною, знав багато анекдотів, грав у футбол, умів грати й на гітарі . Він зачитав власну поезію присвячену В.Шелестюку                                                                                                                   

      Марія Григорівна Добродєєва  додала, що  Тростянеччина  має багато патріотів, які люблять свою землю. Таким був і В.Шелестюк.  Поету сьогодні 74, але  творчість його не оцінили за життя. Він був серед народу, вшановував людей Тростянеччини, служив душею й серцем своєму краю. Крім того він знав   історію Тростянеччини: і про Радомлю, і про Смородине, міг годинами розповідати цікавий матеріал про свою малу батьківщину. Володимир  завжди спілкувався, був оптимістом, ніколи не відмовляв у допомозі, мав добре серце й чуйну душу.

.       Учасники заходу переглянули  фільм  «Слово поета відроджується» ,  у якому розповідається про видання збірки   «Запах землі.»    Переглянувши цей документальний фільм,учні детальніше  дізнатися про життя В. Шелестюка.     

          Краєзнавець О.Шелест розповів і про останні дні життя  свого товариша.  Життя поета обірвалось  у 59 років,  9 травня, у день, коли він мав виступати  перед тростянчанами   з нагоди річниці  Дня Перемоги.       

           Зустріч завершилась хвилиною мовчання в пам'ять  про В. Шелестюка, який міг би це багато створити неперевершених поезій й прославити свій край.

Переглядів: 478 | Додав: director | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Адміністратор сайту Нужненко О.В.© 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz